Hakukoneoptimointi yrityksen markkinoinnin apuna

Markkinoinnissa ja mainonnassa on kautta aikojen ollut yksenkertaisesti kyse siitä, kuinka saada oma ääni kuulumaan kovempaa ja korkeammalta kuin pahimmalla kilpailijalla. Tänä päivänä kilpailu parhaista markkinapaikoista on yhä verisempää, kymmenien ja satojen erilaisten tuotevariaatioiden hakiessa itselleen paikkaa parrasvaloissa. Kuluttajan ulottuvilla oleva tuotevalikoima on kasvanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana niin horisontaalisesti kuin vertikaalisestikin. Kaventunut hyllytila on ajanut yritykset sijoittamaan mainontaansa ja brändinrakennukseen sievoisia summia. Perinteisen mainonnan maailmassa ikävä toteuus on, että valitettavan harvoin edes ne kaikkien kirkkaimmat ideat kantavat kovin pitkälle. Kuluttajan muisti kun on sangen lyhyt. Osittain tästä syystä moni mainostaja on alkanut viime vuosina pohtimaan, voisiko mainoseuronsa sijoittaa fiksumminkin. Hyvät ja kauniit ideat poikivat varmasti hyviä mainoksia, mutta tulospaineissa painivaa markkinointijohtajaa kiinnostaa kapenevien markkinointibudjettien aikana yhä enemmän niiden kyky kääntää kuluttajaa asiakkaaksi. Suurin osa heistä hakee tietoa tuotteen taustoista nykyään tietoverkosta. Juuri tästä syystä verkkosivujen hakukoneoptimointi on kovassa kasvussa Suomessa.

Internetsivujen hakukoneoptimointi tarkoittaa käytännössä erilaisia toimenpiteitä, joilla yrityksen internetsivun sijoituksia hakukoneiden hakutuloksissa pyritään systemaattisesti parantamaan. Lisätietoa löytyy esimerkiksi täältä: https://www.hakukoneoptimointia.com/

Hakukoneoptimointi ei kuitenkaan ole koskaan kerralla valmista, vaan vaatii pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä kestävien tuloksien saavuttamiseksi.Hakukoneoptimoinnin kasvu Suomessa perustuu osittain tutkimuksiin, jotka osoittavat samaa mitä erilaiset yhteiskuntatieteelliset tutkimukset ovat kertoneet jo vuosia. Nykykuluttaja on levottomampi kuin vuosikymmenien takainen toverinsa. Internetin yleistymisen myötä tiedon hakuun käyttämämme aika on pudonnut merkittävästi. Vaadimme tuloksia tiukemmilla aikatauluilla. Hakukoneiden käytöstä tehtyjen tutkimusten mukaan suurin osa, lähes 80 % hakijoista keskittyy saamissaan hakutuloksissa ainostaan ensimmäiseen hakutulossivuun. Merkittävä osa hakijoista ei edes vilkaise viittä ensimmäistä pidemmälle. Tutkimukset selittävät siten kiistattomasti, miksi näkyvyyden nostaminen hakukoneissa on yhä useammalle yritykselle entistä kriittisempi osa digitaalisen markkinoinnin strategiaa. Suurimpia summia hakukoneoptimointia tekeville yrityksille maksetaan halutuimmista kolmesta kärkisijoista. Niihin keskittyy tutkimusten mukaan 40 % kaikista hakijoista. Hakutulosten ensimmäisistä sijoista käydäänkin saman toimialan yritysten kesken veristä kilpailua.

Hakukoneoptimointi on kehittynyt vuosien varrella aivan omaksi tieteenlajikseen, joka kasvaa ja kehittyy Suomessa kovaa vauhtia. Hakukoneoptimointi ei ole kuitenkaan mitään rakettitiedettä. Hakukoneoptimointi pyrkii vain rakentamaan asiakkailleen sellaisia verkkosivuja, jotka miellyttävät sekä hakukoneen että yrityksen pontentiaalien asiakkaan silmää. Koska kyse ei kuitenkaan ole mistään kertarysäyksestä, vaatii tuloksellinen hakukoneoptimointi aikaa, vaivaa, osaamista ja resursseja. Vaikka osaamistakin olisi, on yhä harvemmalla yritykselle on enää aikaa sellaiseen.